Paths are made by walking

– Franz Kafka –

fundament | voor het duurzaam versterken van een draagkrachtige basis

fundament begeleid mensen. In een privé omgeving of binnen organisaties. Door middel van persoonlijke begeleiding of door training, opleiding en begeleiding van veranderprocessen. De individuele mens en de interacties zijn de kern. Op psychisch, sociaal, emotioneel en fysiek-neurobiologisch vlak.
We starten door samen te kijken naar wat er nu is en naar wat wel werkt en wat niet werkt. Met bijzondere aandacht voor dat wat er onder de oppervlakte, onbewust, de draagkracht beïnvloedt. Dat levert een helder beeld van het hier en nu en daarmee de mogelijkheid van échte, diepgaande en duurzame verandering.


Werk aan je persoonlijke of professionele fundament

fundament begeleid mensen. Ik loop op jouw pad van harte een eindje met je op. Om ervoor te zorgen dat jij kunt werken aan je fundament, op persoonlijk en/of professioneel vlak.

Dit werkt! Verschillende methodes voor bewustwording mét EMDR voor verwerking in het brein.

lees meer

Voor het duurzaam versterken van een draagkrachtige basis

Wij hebben allemaal een meer of minder draagkrachtige basis. Het moet ons de stevigheid én veerkracht geven om dit leven te leven. Dat fundament ontwikkeld zich gelijkertijd met de groei en ontwikkeling van ons fysieke lichaam en onze psyche. De kwaliteit wordt door veel factoren beïnvloedt.

lees meer

Versterk je organisatie door te bouwen aan het fundament

We kunnen voor onze organisaties de mooiste missies en visies maken en deze ook echt zo ervaren: “Wij bouwen kathedralen!” Maar als we het fundament vergeten, hoe duurzaam is ons bouwwerk dan?

lees meer

voice dialogue

Voice Dialogue gaat uit van de visie dat onze psyche uit heel veel verschillende delen bestaat. Deze delen worden ook wel ikken genoemd. Delen of ikken zoals de drammer, de pusher, de perfectionist, het innerlijke kind, de innerlijke criticus, de zorgzame moeder, de strenge vader, de pleaser en nog veel meer.

Beslissen vanuit je bewuste ego
Met Voice Dialogue leer je de patronen van jouw ikken te overzien. In plaats van dat jij wordt gestuurd door één van de ikken kom je vanuit de bewuste middenpositie zelf aan het stuur.

lees meer

 

paard als spiegel

In het werk met teams en individuen speelt het werken met paarden een bijzondere rol. Als het even kan zet ik graag paarden in als spiegel, omdat het een heerlijke manier van werken is en bovendien veel inzicht biedt. De oefeningen of opdrachten die we in het paardenwerk doen stellen we volledig af op jouw of jullie hulpvraag. Door in de oefeningen te kijken naar de interactie tussen mens en paard is in een mum van tijd helder wat er speelt en wat daarin wel en niet werkt.

Waarnodig combineer ik andere werkvormen met het werken met het paard. Zo werk ik bijvoorbeeld met de CREF cirkel, delenwerk (Voice Dialogue), opstellingswerk of EMDR gecombineerd met paardenspiegelwerk.

lees meer

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een werkmethode waarmee oude informatie van niet goed verwerkte ervaringen alsnog worden ‘verwerkt’ in je brein. EMDR is niet alleen inzetbaar bij PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) van trauma met een hoofdletter T, maar ook bij tal van andere (chronische) klachten veroorzaakt door opeenstapelingen van niet goed verwerkte ervaringen van trauma met een kleine t.

EMDR wérkt! Bij chronische klachten, vermoeidheid, overgevoeligheid, onzekerheid, angsten of belemmerende patronen.

lees meer

Wat je moét weten over stress

Ons brein en lichaam reageert op gevaar door de automatische stresscyclus in gang te zetten. Hoe werkt dat als alles werkt zoals het hoort? En wat gebeurd er als het niet meer werkt zoals het hoort en stress chronisch wordt?

lees meer

Ontladen van stress uit je lichaam met TRE

Bij chronische spanning, stress en onverwerkt klein of groot trauma houdt ons lichaam spanning vast. In spier- en bindweefsel. Dat zorgt ervoor dat er vanalles in ons lichaam ‘vast’ gaat zitten en dat we letterlijk en figuurlijk minder flexibel worden. Bovendien wordt vastzittend weefsel eerder ziek weefsel.

Er is een nieuwe manier om spanning uit je lichaam te ontladen. Door het spierweefsel in het lichaam te laten trillen of vibreren. Dit is een heel natuurlijk mechanisme in het lichaam. Met TRE (tension and trauma releasing exercises ofwel spanningsreducerende oefeningen) breng je dit natuurlijke proces makkelijk op gang. Voordelen? Iedereen kan het, je hebt maar een paar sessies nodig om de oefeningen te leren, je kunt het gewoon thuis doen, zo vaak als je wilt en wanneer je het maar nodig hebt! Bovendien doet je lichaam het werk. Een fantastische manier om je eigen stressniveau te reguleren!

lees meer

Inspiratie in overvloed!

In schrijvers van mooie boeken, in mensen met mooie ideeën, in verhalen, in kunstwerken, in teksten, in beelden, in muziek, in de natuur.

lees meer

Nieuws en weetjes

In samenwerking met collega’s breng ik regelmatig een nieuwsbrief uit met het laatste nieuws over fundament en met berichten over interessante ontwikkelingen in ons werkveld.

inschrijven