Wees in tijd en aandacht
bij dát wat er in het hier en nu
daadwerkelijk ís.

– Benedictus –

In het werk met teams en individuen speelt het werken met paarden een bijzondere rol. Als het even kan zet ik graag paarden in als spiegel, omdat het een heerlijke manier van werken is en bovendien veel inzicht biedt. Vaak wordt in een mum van tijd helder wat er speelt.

Waarnodig combineer ik andere werkvormen met het werken met het paard. Zo werk ik bijvoorbeeld met de behoeftencirkel van CREF, delenwerk (Voice Dialogue), opstellingswerk of EMDR gecombineerd met paardenspiegelwerk.

De oefeningen of opdrachten die we in het paardenwerk doen stellen we volledig af op jouw of jullie hulpvraag. Het paard laat jou of jullie vervolgens feilloos zien wat er bijvoorbeeld in je leiderschap en communicatie wel of niet werkt.

Een paard heeft niet de sterk werkende cognitieve hersenen zoals mensen die hebben. Het paard heeft geen rationele overtuigingen, meningen of oordeel over goed of fout of over hoe het hoort. Het paard heeft geen kritiek, geeft geen ‘straf’ als je iets niet goed doet, maar is wel precies als het gaat om vertrouwen!

Een paard is een vluchtdier en heeft een sterk lymbisch systeem. Het voelt feilloos aan of er iets ‘aan de hand’ is. Het paard accepteert dat wat congruent is. Bij een paard kunnen we ons niet verstoppen achter een stoer of blij gezicht of mooi uitgedachte overtuigingen als deze niet kloppen met wat er in ons is. Het contact met het paard roert daardoor meer het echte voelen in onszelf aan. Door de spiegel van het paard kun jij helderheid krijgen over wat er speelt. En over wat het effect is als jij je anders opstelt, iets anders van jezelf laat zien of dingen anders doet. Het mooie van deze methode is dat dat effect direct zichtbaar is in de reactie van het paard!


Wil je persoonlijk, met iemand samen of met een team een keer ervaren wat het werken met het paard als spiegel voor jou of jullie kan betekenen?

Of heb je behoefte aan meer informatie? Neem gerust contact met me op!