TRE | effectief in het verlagen van stress, angst, spanning en pijn.

TRE staat voor Tension &Trauma Releasing Exercises ofwel spanningreducerende oefeningen. TRE is een eenvoudige lichaamsgerichte techniek om al dan niet chronische stress en spanningen uit het lichaam los te maken. Dat kan opgebouwde spanning en stress zijn van hele gewone dagelijkse gebeurtenissen of van moeilijke omstandigheden, van plotselinge of langdurige stressvolle situaties of traumatische levensgebeurtenissen (bijv. natuurrampen, ongelukken, sociale of huiselijke mis(be)handeling).

TRE is ontwikkeld door Dr. David Berceli en is een lichaamsgerichte methode waarbij je een zevental eenvoudige lichaamsoefeningen doet. Met de eerste zes oefeningen bouw je een lichte spanning op in de spieren van met name je benen. Met de zevende oefening, liggend op de grond, geef je je lichaam de tijd en ruimte om het trillen dat ontstaat door spierspanning z’n gang te laten gaan.

Het trillen van het lichaam is een heel natuurlijk fysiologisch fenomeen. De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Dit trillen ervaren we allemaal wel eens. Bijvoorbeeld als we trillende handen of benen, knikkende knieën of een trillende onderlip hebben, bij spanning of als we erg geschrokken zijn. Bij dieren is dit heel normaal, vaak te zien bij honden en paarden. Wij mensen hebben dit veelal verleerd of onderdrukken het trillen. Door het trillen te onderdrukken, blokkeren we zelf het natuurlijke loslaat-mechanisme van ons eigen lichaam en raken spieren makkelijker over-spannen of verkrampt.
Met deze gerichte TRE oefeningen help je je natuurlijke mechanisme om weer spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.

In een aantal persoonlijke sessies of in één van onze workshops leer ik je meer over TRE. We nemen stap voor stap de oefeningen door en je wordt ondersteund bij je leerproces. Het mooie van TRE is, net als met EMDR, dat je je lichaam het werk laat doen voor een diepe fysio-neurologische doorwerking en jij daarmee herstel en ontspanning ervaart van (chronische spanning) in je lichaam. Je kunt daarna de oefeningen thuis doen, zo vaak als je wilt, om te voorzien in je eigen ontspanning.

Hieronder een beeldopname waarin je kunt zien hoe deze tremoren er bij dieren uitzien. Zoals je kunt zien zijn de tremoren eerst vrij groot en kalmeren daarna. De impala is gewoon bij bewustzijn en onderhoudt contact met zijn omgeving. Als de ontlading genoeg is, staat hij gewoon weer op en gaat terug naar zijn kudde.

En hieronder de ervaringen met TRE van een ex marinier van de Nieuw-Zeelandse Koninklijke Marine.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de achtergrond en werking van TRE, kijk dan op de site van de wereldwijde TRE foundation door op onderstaande logo te klikken.

TRE Nederland

Als certified TRE provider ben ik lid van de stichting TRE-Nederland. Op de website van TRE-Nederland vind je onder andere meer info over alle TRE activiteiten in Nederland, opleidingen en certified TRE providers op andere locaties.

Op de pagina inspiratie vind je onderaan de pagina informatie van een aantal boeken over TRE.

Wil je graag persoonlijk van mij meer informatie over TRE en wat TRE voor jou kan betekenen, neem gerust contact met me op.