EMDR: De bezem door je brein

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een relatief nieuwe therapie. EMDR is in 1989 ontdekt door Francine Shapiro en daarna verder ontwikkeld tot een volwaardige en bewezen succesvolle therapeutische methode.

EMDR wérkt!

Dat blijkt uit de resultaten van steeds omvangrijker wetenschappelijk onderzoek. Als het gaat om behandeling bij klachten na een éénmalig trauma zijn enkele EMDR sessies vaak al voldoende om meteen verschil te maken. Bij mensen die langdurig trauma, groot of klein hebben meegemaakt en bij complexere cases duurt de behandeling soms langer. Maar ook in dat geval geven mensen aan dat ze na één of meerdere sessies écht verandering opmerken!

EMDR ook bij chronische klachten en belemmerende patronen

EMDR is er, zoals vaak wordt gedacht, niet alleen voor mensen die rondlopen met ernstige trauma’s en diagnose PTSS. EMDR is ook in te zetten bij mensen die last blijven houden van onzekerheid, zenuwachtigheid, slapeloosheid, (chronische) pijn, eetstoornissen, verslavingen, (bindings-) angst, et cetera.


 

Het verwerken van ervaringen

Bij het doormaken van situaties die wij als spannend ervaren worden in ons lichaam door o.a. een combinatie van ons zenuwstelsel en de werking van hormonen bepaalde overlevingsmechanismen geactiveerd: vechten, vluchten of verstarren. Dat zijn mechanismen die in ons brein en  lichaam zijn ingeprogrammeerd om ervoor te zorgen dat we als mens moeilijke of gevaarlijke situaties overleven. De programmatuur van deze overlevingsmechanismen zorgt bijvoorbeeld voor de productie van stresshormonen als adrenaline en cortisol die allerlei systemen in ons lichaam op actief of inactief zetten. Zo zorgt adrenaline ervoor dat er veel bloed naar de spieren gaat, heel handig als je moet vechten of vluchten. Als dan later het gevaar geweken is zorgt andere programmatuur er weer voor dat ons systeem weer in een ontspannen rusttoestand komt. We zijn dan ook in staat om in onze REM slaap informatie van ons kortetermijngeheugen naar ons langetermijngeheugen te verwerken. REM staat voor Rapid Eye Movement (snelle oog beweging), een fase in onze slaap waarbij onze ogen van links naar rechts bewegen en waarbij we informatie van alles wat we meemaken verwerken. We slaan zo, heel gezond, oude informatie op in ons archief. We kunnen deze informatie nog wel ophalen als we dat willen, maar we hoeven er niet de hele dag mee rond te lopen.

Als het niet goed werkt

Als ons lichaam na een vervelende of spannende gebeurtenis niet voldoende terugkeert in haar natuurlijke rusttoestand kan het de bijbehorende informatie niet goed verwerken in het brein. Daardoor blijft informatie hierover in ons brein in ons kortetermijngeheugen hangen en wordt niet weggeschreven naar het archief, naar ons langetermijngeheugen. Daardoor blijft informatie van oude spannende of vervelende ervaringen ons in het hier en nu plagen. Het kan ervoor zorgen dat er in ons brein onnodig een alarmbel afgaat die steeds opnieuw onze overlevingsstrategieën activeert en daarmee bijvoorbeeld de productie van adrenaline en cortisol almaar door laat gaan. Zo erg zelfs, dat het lichaam vanzelf de basishoeveelheid stresshormonen standaard gaat verhogen. Dat kan leiden tot het veel vaker of onophoudelijke ervaren van gespannenheid in het lichaam, zonder dat daar direct een verklaarbare reden voor is.

De werking van EMDR

Met EMDR bootsten we onze natuurlijke manier van informatieverwerking van de REM slaap na.
In de praktijk werkt dat als volgt. In een EMDR sessie focus je op een ervaring of gedachte die je in het hier en nu een vervelend gevoel geeft of zorgt voor belemmerend gedrag. Tegelijkertijd bootsen we de REM na. Door bilaterale (afwisselend links/rechts) stimulatie van de hersenen door geluidstikjes op de oren, het heen en weer bewegen van de ogen of tikjes op linker en rechter knie, voet of schouder brengen we jouw eigen natuurlijke verwerkingssysteem op gang. Dit stimuleert in jouw hersenen de toegang tot en het verwerken van de bijbehorende opgeslagen herinneringen. Doordat deze nu alsnog worden verwerkt naar het archief van je langetermijngeheugen kan de emotionele lading zakken, die in je hersenen aan deze herinneringen is gekoppeld. Doordat de lading zakt wordt je daarna niet meer in de zelfde mate als voorheen door die (onbewuste) herinneringen getriggerd en verval je niet meer in bijbehorend ‘oud’ gedrag. Met EMDR worden traumatische herinneringen en belemmerende patronen dus getransformeerd! Zo komt er ruimte in je brein voor nieuwe verbindingen, iedere seconde één miljoen. Snoeien doet groeien.


 

EMDR voor jou

Wil je weten wat EMDR bij jou kan doen? Neem gerust contact op voor het plannen van een kennismaking of vrijblijvend advies.